Navegado: tradycyjne pochodzące z Chile wino

Pomysły na nietuzinkowe napoje alkoholowe, jakie można odnaleźć na blogu Tragos Del Mundo warto faktycznie wypróbować. Wtedy wniesie się trochę świeżego spojrzenia do karty trunków, jakie się zazwyczaj pija, a na dodatek da się pozytywnie przywitać swoich gości. Wystarczy między innymi zajrzeć pod link https://www.tragosdelmundo.cl/borgona-trago/, żeby dowiadywać się, jak zrobić klasyczną i wyrazistą pochodząca z Chile Borgonę. Borgona to trunek z czerwonym winem i truskawkami. Trzeba przygotować go w dużym dzbanku. Warto stwierdzić, że jest to rzadko spotykana mieszanka, idealna na ciepłe dni. To trunek orzeźwiający.

Można go zrobić na początku lata, w trakcie sezonu na truskawki. Smakosz powinien uważać na to, aby nie zjeść zbyt wiele truskawek z tego napoju, bo nasączone alkoholem mogą uderzyć do głowy. Przepis na Burgundię jest łatwy do wykonania. Jest to efektem tego, że znajduje się w niej niewiele składników. Do wykonania wakacyjnego, pochodzącego z Chile trunku wystarczą: butelka czerwonego wina, 500 gram truskawek, kostki lodu i mała łyżka cukru. Na początku płucze się a także kroi truskawki. Kolejno, zmiesza się je z cukrem i odstawia na 30 minut. Do słoika należy dolać wino oraz nasączone owoce. To wszystko trzeba wymieszać oraz przelać do dzbana. Wcześniej, dolewając do dzbanka kilka kostek lodu, żeby trunek ochłodzić.

Jest to idealna alternatywa dla osób, które chcą zasmakować w lato czegoś nowego. Można również zdecydować się na pozostałe napoje, opisane na Tragos Del Mundo. Jest to natomiast propozycja na deszczowe i chłodne wieczory wino żeglarskie poprawi nastrój. Nie można pominąć pięciu głównych elementów w jego przygotowaniu: czerwonego wina, pomarańczy, goździków, lasek cynamonu oraz cukru. Zwykle do robienia Navegado wykorzystuje się młodsze wina z owoców, takie jak Merlot czy Syrah. Pośród przypraw dodaje się: gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, liście hibiskusa.

Dodaj komentarz